top of page

Aangeboden therapie

In een multidisciplinair concept starten we niet vanuit één benadering maar verrijken we ons in verschillende disciplines. We gebruiken elkaars expertises om een zo volwaardig mogelijke opvolging te kunnen garanderen. Onze behandeling past niet louter in één vakje maar is een samensmelting van verschillende bijscholingen zonder afbreuk te doen aan de draagkracht van elke therapie afzonderlijk.

Kinesitherapie

 

Kinesitherapie betekent "therapeia" (verzorging, behandeling van het lichaam) via "kinesis" (beweging).

Anders gezegd, een kinesitherapeut zal er voor zorgen dat iemand die beperkt is (geraakt) in zijn functioneren terug optimaal kan werken.

"Kinesitherapie" betekent letterlijk "behandelen door te bewegen" en staat voor een hele waaier van therapieën.

 

Een goede samenwerking en het adequaat doorsturen naar verschillende disciplines zijn binnen het behandelen van een klacht/persoon zeer nuttig.

De kruisbestuiving van o.a. kinesitherapie, osteopathie en fasciatherapie geeft een goede ondersteuning aan de complexiteit van een persoon en zijn klachtenpatroon.

 

We richten ons in het algemeen op het behoud en het vergroten van de kwaliteit van het bewegen. En houden we ons steeds meer bezig met begeleiden, informeren, sturen, oefenen, fysische therapie, manuele verrichtingen én preventie.

 

Dr. Andrew Taylor Still (Oprichter van de Osteopathie)

Osteopathie
 

Osteopathie ontstond in Amerika in het jaar 1874. Andrew Taylor Still was een Amerikaanse arts die wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. 

 

Osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering voor het behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen. Het heeft ook een aandeel in het vaststellen van het ontstaan van ziekteverschijnselen.

We werken niet alleen op het skeletstelsel (zoals de naam wat oneerbiedig doet vermoeden) maar ook op het spierstelsel, de viscera (organen) en de cranio-sacrale eenheid (verbinding schedel-heiligbeen). 

Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide praktische kennis over anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie.

 

Een osteopaat is dus eigenlijk een Sherlock Holmes die de bewegingsverliezen in het lichaam opzoekt, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin.

Zo gaat hij op zoek naar de oorzaak van de klacht en behandelt deze door middel van manipulaties, spiertechnieken en mobilisaties.

De osteopaat geneest niet maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen. Dit doet hij door blokkades en bewegingsbeperkingen die een genezing in de weg staan, op te heffen.

 

Voor wie?

Osteopathie kan toegepast worden bij alle leeftijden en behandelt klachten zoals nekpijn, rugpijn, spijsverteringsklachten, hoofdpijn, enz.

Beelden van fascia uit de film van Dr. Jean-Claude GUIMBERTEAU, M.D.    'Strolling under the skin'.

Fasciatherapie mdb

 

Fasciatherapie methode Danis Bois (mdb) bestaat in België reeds 20 jaar.
De Fasciatherapie mdb vindt zijn oorsprong in de Osteopathie.

De grote man achter de therapie is Danis Bois, een Franse osteopaat en pedagoog die de ontdekkingen van A.T. Still (grondlegger van de osteopathie) verder heeft onderzocht, en zo de fasciatherapie heeft uitgeschreven.

 

"Fascia" is latijn voor bindweefsel. Onze huid, de wand van onze bloedvaten, onze ligamenten en pezen, feitelijk élke cel in ons lichaam is opgebouwd uit bindweefsel. (98% van ons lichaam bestaat uit bindweefsel). 

Dat bindweefsel is heel stress-gevoelig. Eigenlijk is belasting een beter woord, want gewone dagelijkse bezigheden vormen al een belasting voor ons systeem. Te veel, te weinig, te repetitieve belasting, zorgen ervoor dat de spanning die in het bindweefsel ontstaat, niet meer vanzelf terug oplost, of terugkeert naar een evenwichtige situatie. Hierdoor ontstaat er bewegingsbeperking, de stofwisseling verloopt niet meer optimaal (opslag van afvalstoffen, ontstaan van ontstekingen), je krijgt pijn.

 

De fasciatherapie werkt met zijn zachte manuele therapie op het herstellen van de beweging én het terug in evenwicht brengen van weefselspanningen.
De pedagogie die bij de therapie hoort, zorgt ervoor dat je terug leert waarnemen.
Zo leer je bewegen zonder pijn, anticiperen op situaties die je veel stress bezorgen, waarnemen dat jij zelf actie kan ondernemen.

 

Toepassingsgebieden

  •  Aandoeningen van het bewegingsapparaat; rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsaandoeningen, etc.

  •  Functionele stoornissen gaande van “vage” pijnen van het bewegings- of verteringsstelsel tot CVS en fibromyalgie.

  •  Vormende begeleiding bij burnout en depressie en bij aandacht- en perceptiestoornissen.

  •  Ondersteunende begeleiding in precaire levenssituaties: personen in rouw, een transformatieproces, scheiding, bij palliatieve zorgen.

  •  Daarbij optimaliseren we het functioneren en begeleiden daardoor de persoon in moeilijke levenssituaties.

 

Indien u nog meer informatie wenst over Fasciatherapie kan u terecht op de website www.fascia.be of mij contacteren via mail.

Terugbetaling

 

Bij doorverwijzing door een arts voor kinesitherapie of fasciatherapie kan ik aan het einde van een behandelingsreeks een attest maken voor de mutualiteit.  

Dit zorgt voor een gedeeltelijke terugbetaling, en kan alleen mits afgifte van een correct voorschrift.  

 

Er is ook een ondersteunende terugbetaling voorzien door de mutualiteiten zonder doktersvoorschrift via Osteopathie.

Groepslessen SLOW MOVE & INTROSPECTIE

 

Maak kennis met Slow Move, een bewegingstherapie uit de Fasciatherapie.

Het zijn specifieke, trage, vloeiende bewegingen om de perceptie van ons lichaam te verbeteren. Via Introspectie brengen we bewust onze aandacht naar onszelf om van daaruit in contact te komen met de beweging in ons lichaam en het bewegen met ons lichaam. Gaandeweg kunnen er ook linken gelegd worden met yoga en fitness.

 

Doel:

- Onze autonomie verhogen (minder therapie afhankelijk)

- Bewustwording van onze gewoontehandelingen en -houdingen

- Ontwikkelen van de perceptie en aandacht

- Leren sensorieel bewegen

- Verrijking van bewegings- en expressiemogelijkheden

- Ontwikkelen van empathie

- Plezier van (eigen) beweging (her)ontdekken en diepgaand ontspannen

- Preventietherapie

- Leren van ons lichaam (= zowel onze klankkast, als de expressie van ons onderbewustzijn)

- Het contact tussen lichaam en geest verbeteren: we voelen ons beter in vel en meer in balans.

 

Heb je interesse of wil je graag vrijblijvend wat meer informatie?

Stuur dan een mail naar koenquinart@hotmail.com en dan hou ik jou op de hoogte.

De lessen duren 1uur en kost 12 euro pp. Dit in een reeks van 10 beurten.

Groepslessen vanaf 4 personen (maximum 8 personen). 

 

Terugbetaling

 

Bij doorverwijzing door een arts voor kinesitherapie of fasciatherapie kan ik aan het einde van een behandelingsreeks een attest maken voor de mutualiteit.  

Dit zorgt voor een gedeeltelijke terugbetaling, en kan alleen mits afgifte van een correct voorschrift.  

 

Voor Osteopathie / Fasciatherapie is er ook een ondersteunende terugbetaling voorzien door de mutualiteiten, dit ook zonder doorverwijzing van een arts.

bottom of page